Geschreven door Roos, 6 april 2025

Er zijn eindeloos veel boeken, cursussen en blogs over bevallen. Maar eerlijk? Niks bereidt je écht voor op wat er allemaal gebeurt als het zover is. Achteraf gezien zijn er een heleboel dingen die ik graag eerder had geweten – gewoon, om net wat relaxter en realistischer dat avontuur in te gaan. Dus: ben je zwanger van je eerste kindje? Lees mee, dit zijn de 10 dingen die ik had willen weten voor mijn eerste bevalling.
1. De bevalling begint zelden zoals in films
Geen dramatisch water dat ineens op de grond klettert. Bij maar zo’n 10 tot 15% van de vrouwen breken de vliezen als eerste teken. Bij de rest begint het met krampen of weeën – veel subtieler dan je zou denken. Bij mij begon het met lichte krampen, paar uur nadat ik gestript was en dacht: hmm, is dit wat ze bedoelen? Pas uren later werd het steeds duidelijker. Bij de meeste vrouwen begint het als een langzaam proces.
2. Rust is goud waard vóór de actieve fase
Zodra je voelt dat er iets begint, wil je misschien meteen “aan” staan – logisch! Maar juist in die eerste fase, als je lichaam zich voorbereidt en de weeën nog goed te doen zijn, is het slim om zoveel mogelijk te ontspannen. Warm douchen, wat slapen of gewoon even niks doen kan echt helpen om straks met meer energie de actieve bevalling in te gaan. Zie het als je oplaadmomentje voor wat komen gaat.
3. Schaamte verdwijnt razendsnel
Of je nu met je benen wijd ligt voor een kamer vol zorgverleners, midden in een rare houding hangt of even niet meer weet wat boven of beneden is – tijdens de bevalling gaat het instinct het overnemen. Je bent bezig met iets groots (letterlijk en figuurlijk), en op dat moment verschuift je focus volledig naar wat er écht toe doet: je kindje op de wereld zetten. Wat je normaal misschien gênant zou vinden, boeit je op het moment zelf écht niks meer. En daarnaast hebben die zorgverleners álles al gezien.
4. Elke bevalling is anders
Je kunt het helemaal hebben uitgestippeld in je geboorteplan, maar de realiteit doet vaak iets heel anders. Ik was vastbesloten om zonder pijnstilling te bevallen. Maar alles kwam bij mij zó langzaam op gang, en de uren sleepten zich voort… op een gegeven moment kon ik het gewoon niet meer opbrengen. Ik koos toen alsnog voor een ruggenprik – en achteraf was dat voor mij de beste beslissing. Het belangrijkste is: er is geen “goede” of “foute” manier om te bevallen. Wat telt, is dat jij doet wat op dat moment goed voelt. Soms loopt het anders dan je vooraf bedacht had – en dat is helemaal oké. Luister naar je lijf, en weet dat je altijd keuzes mag maken of bijstellen onderweg. Flexibiliteit is key – en ook oké. Jij hebt niet gefaald als het anders loopt.
5. De verloskundige is je beste coach
Ik had nooit verwacht hoeveel steun ik zou halen uit mijn verloskundige. Ze hielp me ademhalen, moedigde me aan en gaf rust als ik paniek voelde opkomen. Zoek iemand bij wie je je veilig voelt – dat maakt echt een wereld van verschil.
6. Die ‘oerkracht’ waar iedereen het over heeft? Die voel je echt
Er komt een punt waarop je lichaam het overneemt. Dat voelt heftig en bijna dierlijk – maar ook mega krachtig. Vertrouw op je lijf. Het weet wat het moet doen.
7. De persfase is... anders dan gedacht
Ik dacht dat het “even persen en klaar” zou zijn. Reality check: het is hard werken, het is intense en het duurt vaak langer dan je denkt. Wat mij enorm hielp? Iets waarvan ik nooit had gedacht dat ik het zou willen: meekijken met een spiegel. Vooraf leek dat me echt niks, maar op dat moment gaf het me zóveel kracht. Het motiveerde me om door te zetten, omdat ik letterlijk zag dat het werkte – dat mijn kindje écht onderweg was. Het maakte alles ineens tastbaar en gaf me net dat laatste zetje. Ondanks de ruggenprik voelde ik trouwens wél de persweeën. En dat was eigenlijk heel 'fijn' – want ik kon goed meewerken en voelde precies wanneer ik moest persen. Die combinatie van voelen en toch verlichting van de ergste pijn, werkte voor mij heel goed
8. Poezenpraat: poepen tijdens de bevalling is normaal
Niemand zegt het hardop, maar het gebeurt. En guess what? Niemand kijkt ervan op. De verloskundige ruimt het discreet op en jij hebt het misschien niet eens door.
9. De eerste plas en wc-bezoek na de bevalling... auw
Laten we eerlijk zijn: het is niet bepaald comfortabel. Maar met een spoelflesje, wat rust en wat hulp, kom je erdoorheen. Tip: neem zo’n peribottle mee in je kraamtas!
10. Je bent zóveel sterker dan je denkt
Of het nu een snelle thuisbevalling, een lange ziekenhuismarathon of een keizersnede is – je doet het. Je bent krachtig, dapper en maakt ruimte voor nieuw leven. Dat is groots en daar mag je heel trots op zijn, wat de weg ook is geweest!
Tot slot: het is oké om bang of onzeker te zijn. Het is oké als het anders loopt dan je hoopte. En het is ook oké om hulp te vragen. Bevallen is rauw, intens, magisch en soms een tikkeltje chaotisch – maar jij kunt dit. Echt.❤️
Zou jij een andere mama nog iets willen meegeven over bevallen?
Deel je tip of ervaring in de reacties – zo helpen we elkaar een beetje door dit bijzondere avontuur heen.
Lees ook:
De eerste weken met een newborn: wat je niet op Instagram ziet
Geschreven door Roos
Babyuitzet: Deze dingen gebruikten we (bijna) niet
Geschreven door Roos
Reactie plaatsen
Reacties