Babyuitzet: Deze dingen gebruikten we (bijna) niet

Gepubliceerd op 7 april 2025 om 10:23

Geschreven door Roos

Als je zwanger bent, wil je goed voorbereid zijn. Je shopt met liefde een halve babywinkel leeg, krijgt tientallen tips van anderen en struint lijstjes af met wat je allemaal moet hebben. Maar eerlijk? Er zijn genoeg dingen die uiteindelijk amper of zelfs helemaal niet uit de verpakking komen. Om jou wat miskopen (en geld) te besparen, deel ik hier de dingen die bij ons vooral stof lagen te happen.

1. Flessenwarmer

Klinkt als een uitkomst, maar een flesje warm maken in een pannetje werkt ook gewoon – en je hebt er geen extra apparaat voor nodig op je aanrecht. Zeker als je borstvoeding geeft, blijft een flessenwarmer vaak werkloos.

Slim alternatief: warm water vooraf koken en bewaren in een goede thermosfles. Zo kun je op elk moment een flesje maken, zelfs onderweg of midden in de nacht.

👉 Let op: gebruik het water binnen 4 tot 6 uur, en zorg dat je thermosfles goed schoon is en goed op temperatuur blijft (minstens 70°C bij het maken van flesvoeding, volgens het Voedingscentrum).

2. Te veel kleding in maat 50

Ze groeien er zó snel uit (soms passen ze het niet eens). En eerlijk, in die eerste weken draag je toch vooral rompertjes en zachte pakjes. Die schattige mini-jeans? Leuk voor de foto, totaal onpraktisch.

3. Baby’s eerste schoentjes

Snoezig, dat zeker. Maar ze kunnen nog niet lopen, en sokjes zijn comfortabeler en makkelijker. Resultaat: die dure babyschoentjes lagen alleen maar mooi te zijn in de kast.

4. Grote knuffels of speelgoed

In de eerste maanden hebben baby’s hier echt nog niks aan. Ze zijn vooral onder de indruk van je gezicht, geluiden en lichtjes. Groot speelgoed werd pas maanden later interessant.

5. Bumper in het ledikant

Vaak afgeraden vanwege de veiligheid (SIDS-risico), en veel baby’s slapen de eerste maanden sowieso nog niet in hun eigen ledikant. Toch staan ze op veel uitzetlijsten.

6. Te veel verzorgingsproducten

Zes soorten crèmes, badolie, haarlotion, babyparfum… Je gebruikt uiteindelijk vooral billenzalf, een zachte badolie en eventueel wat Sudocrem. Less is more.

7. Flessen/speen sterilisator 

Als je volledig borstvoeding geeft, heb je flessensterilisator amper nodig. Daarnaast kun je flessen en spenen ook prima uitkoken in een pannetje.

8. Mobiel voor boven het bedje

Ziet er leuk uit in de babykamer, maar veel baby’s slapen beter zonder afleiding. Daarnaast slapen ze in die eerste maanden meestal niet eens in hun eigen kamertje.

9. Babyfoon met camera, muziek, lichtshows en toeters en bellen

Een simpele babyfoon is vaak al voldoende. De uitgebreide modellen met camera, temperatuurmeter, sterrenprojector én slaapliedjes lijken geweldig, maar in de praktijk gebruik je meestal alleen het geluid. De rest is vaak overbodig (en soms zelfs afleidend voor je baby). Bovendien: als je huis niet enorm groot is, hoor je je baby vaak ook zonder babyfoon.

👉 Tip: Ben je op zoek naar een fijne, eenvoudige babyfoon? Dan is de LUVION® Easy Babyphone een aanrader. Deze budgetvriendelijke babyfoon is compact, makkelijk mee te nemen en doet precies wat je nodig hebt – zonder poespas.

10Babyboek dat je elke week moet invullen

Als je het leuk vindt: vooral doen! Maar in de praktijk had ik vooral een schuldgevoel dat ik het vergat. (Tegenwoordig hou ik gewoon wat mijlpalen bij in m’n telefoon.)

💸 Tips om miskopen te voorkomen:

  • Wacht af: Je hoeft echt niet álles al in huis te hebben voor de geboorte. Veel spullen kun je ook prima later aanschaffen.
    👉 Bijvoorbeeld een compleet starterspakket met flessen en spenen: elk kindje heeft zo z’n eigen voorkeur. Het is zonde als je baby niet goed drinkt uit die ene fles en jij met een hele set blijft zitten. Begin liever met één fles en kijk wat werkt.

  • Leen of huur: Vraag rond in je omgeving – veel spullen zijn nog zo goed als nieuw.

  • Koop bewust: Check of het item praktisch is en of jij het écht gaat gebruiken (niet alleen omdat anderen het aanraden).

Vergeet niet, iedere baby is anders

Wat voor de één overbodig is, kan voor de ander onmisbaar zijn. Dus voel je vooral niet schuldig als jij wél zweert bij die flessenwarmer of elke dag in dat babyboek schrijft!

 

Wat heb jij amper gebruikt van je babyuitzet? Laat het weten in de reacties – dan kunnen we samen nóg meer ouders helpen met een slimme start 💛


Lees ook: 


Reactie plaatsen

Reacties

Mirviënne Remst
16 dagen geleden

Krabwantjes, overbodig. Sokjes over de handen werken ook prima en blijven beter zitten.

Desiree
16 dagen geleden

- Bad inzetje, kunnen ze toch pas vrij last in en dan heb je al een handigheidje gevonden
- 60 verschillende baby kijk-voel-hoor-boekjes, doet je baby uiteindelijk niet veel mee
- 60 hydrofiele doeken, 10/15 is ook goed, wel minimaal 2 xxl. En meid gooi ze lekker in de droger, je blijft ze echt niet strijken het komende jaar, net als de meeste kleertjes.
- 10 verschillende dekentjes dwars door het huis heen (voor in het ledikant, eigen bed, box, maxi cosi etc) 2 is voldoende en een sjaal van jezelf werkt misschien nog wel beter... zit jouw geur is, zijn baby's verslaafd aan
- oversokjes/sock-ons leuk idee, werkt ook opzich... masr wat een crime!

Loes
15 dagen geleden

Op alle baby uitzetlijsten staan dekentjes en lakentjes. Van alles 3 gekocht en een inbakerslaapzak. Bleek ons zoontje een buikslaper. Alles ongebruikt zo in kunnen pakken en naar zolder gedaan haha. Een gewone slaapzak was hier al voldoende.

Tamara
15 dagen geleden

Nummer 1, 2, 7 & 9 heb ik juist wel heel veel gebruik van gemaakt!